5.11.07

Välittääkö kirkolliskokous, mistä päätetään

Kirkolliskokous kokoontuu tällä viikolla. Se on päättämässä mm. virkamiehiä koskevan syrjintäpykälän ottamisesta kirkkolakiin, mutta ilmeisesti ilman luetteloa, jossa mainitaan kielletyt syrjinnän syyt. Perustuslain mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan henkilöön liittyvän syyn perusteella. Näistä syistä mainitaan mm. uskonto ja kunnallisia viranhaltijoita koskevassa laissa myös sukupuolinen suuntautuminen.

Mitä merkitsee se, jos kirkkolaissa on määrittelemätön syrjintäpykälä? Pelkään, että seurauksena on kirkon oman määräysvallan luovuttaminen maalliselle oikeudelle. Jos tuomioistuin katsoo asiaa, onko esimerkiksi sillä merkitystä otetaanko hautausmaalle tai kirkkoherranvirastoon töihin ateisti vai kristitty? Ratkaisevat sanat tulkinnassa tulevat olemaan "hyväksyttävä peruste". Kuka sen määrittää?

Enpä usko, että tulkinta tässäkään saa jäädä kirkon opin ja perustan varaan vaan edessä on virkamieskirkko, jonka toiminnassa yhä enemmän maallinen lainsäädäntö ja ihmisten mielipiteet ratkaisevat. Kahden mielipiteen ollessa vastakkain, äänestys ratkaisee.

Koskahan puututaan siihen, että kirkko syyllistyy opetuksessaan erittäin vakavaan syrjintään jakaessaan ihmiset kahteen ryhmään. Niihin, jotka pääsevät Taivaaseen ja niihin, jotka joutuvat kadotukseen. Kaiken lisäksi tarjotaan vain yhtä välimiesmenettelyn muotoa näiden kahden vaihtoehdon välillä. Kyynisenä huomiona voi todeta, että joidenkin mielestä tämäkin vastakkainasettelun aika on ohi.

No comments: