3.11.07

Päätös elämästä tai kuolemasta

Uusimpien kyselyiden mukaan suomalaisten enemmistö näyttää suhtautuvan eutanasiaan eli armokuolemaan myönteisesti. 76 prosenttia suomalaisista hyväksyy eutanasian, jos parantumattomasti sairas pyytää sitä itse.

Tutkin joskus brittisivustoa, jossa oli tarinoita armokuolemasta. Osa ehkä tosia, osa ehkä ei. Joka tapauksessa mieleeni jäi erään vanhan, parantumattomasti sairaan naisen kohtalo. Hän päätti pyytää eutanasiaa ja kutsui sukulaiset paikalle viimeistä yhdessäoloa varten. Joku saapui USA:sta asti tähän ainutlaatuiseen tapaamiseen. Rakkaiden ihmisten läheisyys tuntuikin naisesta niin hyvältä, että hän päätti perua kuolemantapauksen ja elää niin kauan kuin elämää annetaan. Kuinkas kävi - sukulaiset olivat harmissaan, että he ovat vaivautuneet paikalle turhaan, kun ei kuolema korjaakaan satoaan. En tiedä, pyysikö tämä parantumattomasti sairas edelleen itse eutanasiaa vai ei. Pitäisin kaiken kaikkiaan viisaampana jättää päätösvalta Jumalalle, joka elämänkin antaa.

Pyhäinpäivän vakavien ja hartaiden tunnelmien keskellä pääsin kokeilemaan ensimmäistä kertaa curlingia kyläyhdistyksen tarjoamalla vuorolla. Paikalla oli pääasiassa nuoria, joten todella oikeaan osunut lajivalinta. Ja meidän puoli voitti!

No comments: