27.11.07

Pohjola-Nordenia juhlimassa

Sain osallistua tänään kaupungin edustajana Vammalan Pohjola-Nordenin 60-vuotisjuhlaan. Tunnelma oli lämmin ja kotoisa – eikä vähiten siksi, että liiton tervehdyksen tuonut puheenjohtaja Outi Ojala oli mutkaton ja maanläheinen, jos pitkästä ihmisestä voi niin sanoa.

Pohjola-Norden on tehnyt Vammalassa arvokasta työtä edistäen pohjoismaista yhteyttä. Samalla on syntynyt myös tärkeää paikallistason yhteisöllisyyttä. Pohjola-Nordenin kautta suomalaiset aikoinaan saivat mahdollisuuden hankkia ystäväkuntia muistakin Pohjoismaista kuin Ruotsista. Vammalan ystävyys Ruotsin Skövden kanssa alkoi niin sanottuna kummikuntatoimintana vuonna -44 aluksi sodan jälkeisen avustustustyön muodossa. Norjan Haldenin ja Tanskan Ringstedin kanssa toiminta alkoi sekin jo -40-50 luvun taitteessa molemmin puolin.

Ystävyysvierailut ovat merkinneet monille Vammalassa ensimmäistä ruohonjuuritason kansainvälistä yhteyttä ja tärkeää motivaation antajaa kielten opiskelulle. On toivottavaa, että kuntaliitoksista ja kansainvälistymisestä huolimatta tämä arvokas toiminta voi jatkua.

Niinkin yhtenäisessä joukossa kuin me pohjoismaalaiset elää monenlaisia ennakkoluuloja. Suomalaissyntyinen Ruotsissa asuva Mark Levengood ja norjalainen kirjailija Unni Lindell ovat keränneet lasten suusta totuuksia jo useampaan kirjaan. 8-vuotias Alex totesi heille: Minun koirani on puoliksi norjalainen, mutta se on kuitenkin aika hieno. Se ymmärtää melko paljon siihen verrattuna miten voisi olla, kun on puoliksi norjalainen.

Erilaisuuden hyväksymisessä riittää edelleen tehtävää. Sen osoitti myös tuore Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston ja Riksbankens Jubileumsfondin tutkimusraportti Eri tapoja kohdata suuri elefantti. Tutkimuksessa arvioitiin Suomen ja Ruotsin kulttuurieroja. Ruotsalaisten mielipiteet Suomesta ja suomalaisista ovat muuttuneet paljon myönteisemmiksi, kun taas suomalaiset suhtautuvat edelleen epäluuloisesti ruotsalaisiin. Yli puolet ruotsalaisista haastatelluista haluaisi mielellään suomalaisen läheiseksi ystäväkseen, kun suomalaisista vain 9 prosenttia haluaisi ruotsalaisen ystävän.

No comments: