21.11.07

Toinen palkittiin, toista rangaistiin

Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut tänään vuoden papiksi Leena Huovisen. Hän tuli alkuvuodesta tunnetuksi pappina, joka siunasi naisparin. Palkitseminen johtui muista ansioista.

Tuomiokapitulin ratkaisussa kanteluun ko. siunaustoimituksesta todetaan: "Leena Huovinen on korostanut halunneensa kantaa hengellistä ja sielunhoidollista vastuuta niistä kirkon jäsenistä, joita hän työssään kohtaa. Pappina hän itse katsoo toimintansa nousevan raamatullisesta ja kristillisestä lähimmäisenrakkauden periaatteesta."

"Piispa on keskustellut pastori Leena Huovisen kanssa edellä mainituista kirkon yhteisistä päätöksistä sekä papin tehtävistä kirkollisten toimitusten toimittajana ja kaikkien seurakuntalaistensa sielunhoitajana. Tuomiokapituli on keskusteluista saadun tiedon perusteella vakuuttunut siitä, että Leena Huovinen on pappina toimiessaan sitoutunut kirkossa tehtyihin yhteisiin päätöksiin."

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli antoi tänään päätöksen seurakuntamme kappalaisen, pastori Jari Rankisen menettelyä koskevassa kurinpitoasiassa.

Rankinen tuomittiin erotettavaksi virantoimituksesta kolmeksi kuukaudeksi sekä pappisviran toimittamisesta kolmeksi kuukaudeksi. Tuomiokapituli on katsonut asianosaisten lausuntojen perusteella selvitetyksi, että Rankinen on jättänyt hänelle määrätyn virkatehtävän toimittamatta ja siten laiminlyönyt virkavelvollisuuksiaan. Syynä Rankisen menettelyyn on ollut se, että hänet on määrätty toimimaan jumalanpalveluksessa yhdessä naispuolisen pastorin kanssa.

"Koska kirkon viranhaltija ei voi teologiseen näkemykseensä tai vakaumukseensa vedoten kieltäytyä virkatehtäviensä suorittamisesta, pastori Rankinen kieltäytyessään kahdesti jumalanpalveluksen toimittamisesta on toiminut vastoin kappalaisenvirkaan liittyviä virkavelvollisuuksiaan. "

Rangaistusta mitatessaan tuomiokapituli on ottanut huomioon toisaalta sen, että Rankisen virkavelvollisuuksien vastainen menettely on ollut tahallista, vakaaseen harkintaan perustuvaa ja toistuvaa...

Muutama näkökulma: Entä jos myös Rankinen kantoi hengellistä ja sielunhoidollista vastuuta työssään kohtaamistaan seurakuntalaisista? Miten määritellään raamatullinen lähimmäisenrakkauden periaate? Mitä on sitoutuminen kirkossa tehtyihin yhteisiin päätöksiin?

No comments: