24.2.07

Äitihän on vain kotona

Kyllä oli taas kylmä vierailla Toijalassa, Viialassa ja Valkeakoskella. Tänään puhuttiin muustakin kuin eläkkeistä. Eräs vanhempi rouva Toijalassa oli sitä mieltä, että suurituloisilta pitäisi poistaa lapsilisä.

Ensimmäisen lapseni ensimmäisellä lapsilisällä ostin Mauri Kunnaksen kirjoja. Koko rahalla! Ajattelin, että opiskelijaperheen budjetista huolimatta ostan jotain, joka tulee lapsen iloksi. Seuraavat lapsilisät ovatkin menneet sitten ihan elämisen kuluihin.

Lapsilisien tarkoitus on olla kulukorvaus lapsiperheille. On toki niin, että kaikille perheille lapsilisällä ei ole taloudellista merkitystä, mutta en silti tekisi siitä tulosidonnaista. Lapsista on lisäkulua kaikissa perheissä verrattuna lapsettomaan perheeseen ja lapsia täällä tarvitaan.

Suurempi epäkohta, joskin myös kalliimpi, on äitiyden epätasa-arvoinen taloudellinen arvostus. En voi sitä ymmärtää, että äidin "päiväraha" on minimissään päivää kohti 15,20 ja työttömän noin 20,30. Molemmat on tarkoitettu turvaamaan toimeentuloa - toinen äitiyden ja toinen työttömyyden aikana. Miksi äidin pitää tulla toimeen vähemmällä? En ihmettele, että on naisia, jotka ilmoittautuvat työttömäksi ilman tarkoitusta mennä töihin. Vain siksi, että raha riittäisi paremmin elämiseen.

No comments: