3.12.07

Mikä on ympäristöystävällistä?

Haja-asutusalueiden asukkailla on vuoteen 2014 aikaa hoitaa jätevesien käsittely kuntoon. Tavoitteena on estää vesistöjen lisärehevöityminen ja vähentää muita ympäristöhaittoja. Valtakunnalliset määräykset ovat johtaneet kiihtyvään viemäriverkostojen rakentamiseen ympäri maan. Meilläkin päätökset edessä. Siksi näitä mietin.

Kiinteistökohtaiset järjestelyt ovat kalliita ja niin on verkostoon liittyminenkin. Kustannukset ovat moninkertaiset nykyhetkeen verrattuna. Jos olisi varmuus siitä, että vaaditut toimenpiteet ovat kokonaisuudessaan järkeviä, luonnonsuojelusta maksaisi, jos ei mielellään niin kuitenkin välttämättömyyden vuoksi.

Muutamia avoimia kysymyksiä on kuitenkin mielen päällä. On vanhoja pariskuntia tai yksinäisiä ihmisiä, jotka käyttävät vettä hyvin säästeliäästi. Uudistuskustannukset tulevat suhteettoman kalliiksi ja uudistamatta kiinteistöä ei saa edes kaupaksi. Vaatiiko joku näiden talouksien muutostöitä ja js vaatii, minne sijoitetaan asukkaat, jotka eivät vaatimuksia pysty toteuttamaan?

Laajeneva viemäriverkko tarvitsee lisäpumppaamoja, jotka vaativat lisäsähköä, jotka vaativat jostain lisäenergiaa. Keskuspuhdistamot sijaitsevat monin paikoin asutuksen läheisyydessä niin, ettei lietteen kompostointi ole asutuksen läheisyyden vuoksi järkevästi toteutettavissa. Mitä tehdään? Kiinteä aines kuljetetaan autolla taas toiseen paikkaan. Onkohan joku laskenut, että tällaisten kokonaisuuksien jäljiltä kyseessä lopulta enää on ympäristön etu?

No comments: