14.2.08

Virallinen lehti

Taas on mielessä avioero - kun lähes päivittäin suurin osa asioista, joita kirjaan on eroja.

Ulkomaalaissyntyisten henkilöiden osuus eroavien joukossa on suhteettoman suuri. Voi toki olla, että heidän nimensä erottuu joukosta tai asian tiedoksianto on niin vaikea, että muistijälki on suurempi. Postia lähtee Kiinaan, Tansaniaan, Eritreaan, Tanskaan tarkoituksena saada toiselle aviopuolisolle tieto, että hänestä ollaan Suomessa eroamassa. Varsin usein onnistutaankin, mutta maailmalle on helppo kadota kuin tuhka tuuleen. Silloin apuun tulee Virallinen lehti.

Muistan, kuinka joskus nuorena näin ensimmäistä kertaa Virallisen lehden. Olin siihen saakka luullut, että se on vain vitsi. Virallinen lehti on Suomen vanhin edelleen ilmestyvä lehti. Kuivempaa julkaisua ei taatusti löydy. Se on kuin kansallinen ilmoitustaulu, jossa julkaistu on ikään kuin tullut kaikkien lukemaksi. Lehti ilmestyy kolmesti viikossa ja sen kautta hoidetaan lakisääteinen ilmoitusvelvoite, jota käytetään siis myös kun muuta keinoa ei enää ole.

Neuvoin tässä päivänä eräänä suomea murtaen puhuvalle henkilölle avioeromenettelyämme. Hän kysyi, eikö eron saamista voisi mitenkään nopeuttaa. Puoliso kun on jo avioitunut Turkissa uudelleen "epäviralliseen" liittoon, jota varten ei tarvitse osoittaa esteellisyyttä. On Turkilla vielä matkaa EU-maaksi!

No comments: