6.8.07

Miksi?

Tuoreiden radiouutisten mukaan aborttien määrä on Turun ja Kuopion yliopistosairaaloissa kasvanut. Toimenpiteen myöntämisen syy on useimmiten sosiaalinen. Haastateltu ylilääkäri totesi vähän kyseenalaistaen, onko kyseessä todellinen sosiaalinen peruste. Hänen mielestään taustalta kuultaa: ” että tähän elämäntilanteeseen ei nyt ole kiva, että lapsi syntyy.”

Samaan aikaan suomalaiset parit odottavat yhä pitenevissä jonoissa munasolun luovuttajaa. Luovuttajien määrää vähentää se, että luovuttajan tiedot tallennetaan.

Nämä asiat ovat herkkiä, eikä yksioikoisia ratkaisuja ole olemassa. Silti en voi olla ihmettelemättä sitä, että samaan aikaan suomalaisten naisten kehoista poistetaan lapsia, joita ei ole ”kiva” saada ja toisaalla jonotetaan hedelmöityshoitoihin tai adoptiota ulkomailta. Onko helpompaa luopua lapsesta ottamalla häneltä elämä kuin antamalla hänet toivovalle?

Lapsettomuus lisääntyy aivan varmasti osin siksi, että vapaata nuoruusikää venytetään ja sitten käynnistellään uraa ohi luonnollisen hedelmällisyysiän. Ihminen ei voi vaikuttaa kaikkeen.

No comments: