1.8.07

Alkoholivero nousee

Loma ja kirjoitustauko ovat ohitse. Kesä toivottavasti ei. Joskus tuntuu, että politiikka on kuin saippuasarjat. Voit olla seuraamatta tapahtumia pitkään ja kun taas palaat, pääset helposti kiinni juoneen. Niin vähän on tapahtunut tauon aikana.

Elokuun alkajaisiksi valtiovarainministeriö ilmoittaa, että väkevien alkoholijuomien veroa orotetaan ensi vuoden alusta 15 % ja mietojen veroa 10 %.

Päihdealan asiantuntijoiden mukaan vasta 20 prosentin korotus vaikuttaa merkitsevästi alkoholin kulutukseen ja vähentää haittoja. Vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa tälläkin päätöksellä kerätä ottaa lupauspisteet kotiin eikä vähentää alkoholin haittavaikutuksia. Toivottavasti valtiovarainministeriö aiempien kaavailujensa mukaan pitää vain tuumaustauon ja tarkkailee vaikutusta viinarallin kiihtymiseen ennen uutta korotusta.

Kun myös Viro korottaa alkoholiverotustaan, jäänee ralli väliin. Ilmeisesti on niin, että veron alennus lisäsi lähinnä niiden juomista, jotka olivat jo ennestään suurkuluttajia ja jotka rallaavat lähinnä puiston ja Alkon väliä.

No comments: