24.10.09

Luottamushenkilönä seurakunnassa

Osallistuin tänään arkkihiippakunnan luottamushenkilöille järjestämään neuvottelupäivään. Alustin aiheesta Iloinen taakka, innostava vastuu, luottamushenkilön rooli, mahdollisuudet ja tehtävät. Otsikoltaan haastava aihe.

Tuntuu, että luottamushenkilöillä olisi hyvä olla tehtävässään käytössä sekä tulevaisuusselonteko että menneisyysselonteko. Seurakunnassa on mahdollisuus olla aktiivisesti ideoimassa uutta, luomassa hyviä käytäntöjä, rikkomassa vääriä perinteitä ja arvioimassa, mikä toimii tulevaisuudessa.

Samalla on tärkeä muistaa, että kirkko seisoo sellaisella kauan sitten asetetulla pohjalla, jonka erityisluonnetta ei poista esimerkiksi verotusoikeus. Kirkkojärjestys ei sido kirkkoa eikä luottamushenkilöitä ”yleiseen mielipiteeseen” vaan Jumalan ilmoitukseen Raamatussa ja luterilaiseen tunnustukseen. Harri Raitis toteaa Luottamushenkilön selviytymisoppaassa: ”Kristilliseen uskoon perustuva demokratia lähtee siitä, että perimmäinen totuus on olemassa ja riippumaton meidän äänestyksistämme.”

No comments: