29.10.09

Eduskuntatyöstä nuorille

Kerroin tänään kansanopiston kymppiluokalle ja luokion ekaluokkalaisille eduskuntatyöstä. Lainsäädäntötyö ja politiikka ovat haastavia aiheita, sillä valitettavan usein nuoret kokevat, että kyse on jostain tylsästä ja kaukaisesta.

Lähdimme liikkeelle perusoikeuksista. Monet asiat, joita pidämme itsestäänselvinä, on turvattu laissa. Harvoin ajattelemme esimerkiksi vapautta valita asuinpaikka tai yhdistymisvapautta. Suomalaisilla nämä oikeudet ovat, mutta molemmissa on harmillisia puutteita. Laitoshoidossa olevat suomalaiset ovat sidottuja - ei vain vuoteeseen - vaan myös kotikuntaansa. Metsänomistaja joutuu pelkän omistuksensa perusteella jäseneksi metsänhoitoyhdistykseen ja vastaavaa pakkojäsenyyttä kaavaillaan niille, jotka haluavat jatkossakin pitää aseensa omanaan.

En pidä pahana sitä, jos kymppiluokkalainen ei muista hallituksen esityksen etenemistä laiksi. Sitä toivon, että jokainen nuori huomaisi ajatella, että he ovat osa sitä kansaa, jolle valta kuuluu ja että he käyttäisivät oikeuttaan valita edustajansa.

No comments: