3.4.08

Kiinteistöasiat siirtyvät Maanmittauslaitokselle

Nyt käräjäoikeuksissa hoidettavat kiinteistöasiat tullaan siirtämään Maanmittauslaitoksen alaisuuteen parin vuoden päästä. Oikeusvarmuus kirjaamisasioissa edellyttää oikeusministeriön mukaan, että nykyiset työntekijät siirtyvät myös.

Varmaan on näinkin. Silti en pidä työntekijöiden oikeudenmukaisena kohteluna sitä, jos heillä ei ole erityisosaamisensa vuoksi mahdollisuuksia tulla valituksi käräjäoikeuksissa auki oleviin muihin tehtäviin. Sekä siirtoa odoteltaessa että lähijaksona sen tapahduttuakin on kiinteistöosastojen työntekijät otettava henkilöstövalinnoissa huomioon samoin kriteerein kuin muut hakijat. Oikeusvarmuus on toteutettava muulla tavoin kuin velvoittamalla tai jopa pakottamalla työntekijä siirtymään toisen työnantajan alaisuuteen.

Muutos tuo varmasti mukanaan hyvää. Olipa se lopulta millainen tahansa, valinnanvapaus antaa motivoivimmat lähtökohdat muutokseen. Toinen kannustin olisi palkan maksaminen asiantuntemuksen mukaan. Kiinteistöasioita hoitavat sihteerit tuntevat maakaaren paremmin kuin suurin osa juristeista. Näin uskallan väittää!

No comments: