7.10.07

Tulipalokiire

Tänään oli lehdissä kaksi tulipalouutista. Karkussa lähellä vanhempieni asuntoa ilmeisesti humalassa hurjastelija ajoi talon seinään ja talo syttyi palamaan. Kuski kyytiläisineen yritti vetää autoa kauemmas talon seinästä hinausköydellä, mutta palokunnan soittaminen ei tullut palavan biilin vieressä mieleen. Talo säästyi nipinnapin palamasta kokonaan. Kuka kykenee arvioimaan maistissa ajamisen seuraukset niin pitkälle, että siinä voi tulla polttaneeksi jonkun kodin. Parempi jättää siis ajamatta.

Virroilla kaksi 11-vuotiasta ajattelivat elokuvaillan jälkeen piirrellä sytkärin avulla ilmoitustaulun lasiin savukuvioita. Jos lasi olisi ollut lasia, ei tällä idealla olisi ollut mitään seurauksia. Pleksi sen sijaan syttyi palamaan ja noin kahden miljoonan euron vahingot ovat todellisuutta. Näiden poikien puolesta olen todella pahoillani. Kyseessä oli vain pieni ajattelemattomuus.

Näissä eilisen paloissa ei onneksi kukaan loukkaantunut, mutta tuli on vaarallisempi elementti kuin me nykyajan tuikunpolttajat tiedostammekaan. Tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä on 69 suomalaista kuollut tulipalossa. Meillä kuolee tulipaloissa enemmän ihmisiä kuin muissa pohjoismaissa ja palokuolemien määrä on nousussa. Viime vuonna palokuolleiden määrä lisääntyi 50 % edellisestä vuodesta. Alkusammutuksen perusteiden pitäisi olla jokaiselle tuttuja.

No comments: