30.3.10

Rasvaveroa selvitetään

Hallitus on vihdoin lämmennyt ajatukselle epäterveellisen ruoan korkeammasta verosta. Terveydelle haitallisten rasvojen verotusta tullaan ainakin selvittämään.

Verotuksella voidaan tukea terveellisiä elämäntapavalintoja. Vatsakkaiksi muuntuvia, sydänsairaita suomalaisia tulee veroratkaisuin ohjata suosimaan ruokavaliossaan pehmeitä, tyydyttyneitä rasvoja. Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa oli mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Autoklinikka- ja Syövänehkäisytutkimukset, todettiin, että sepelvaltimotaudin riski pieneni 13 % ja sepelvaltimotautikuolemien riski 26 %, kun viisi prosenttiyksikköä kokonaisenergian kovista rasvoista korvattiin pehmeillä rasvoilla.

Suomalaisten aikuisten ravintotottumukset ovat kehittyneet ravintotutkimusten mukaan pääosin myönteiseen suuntaan. Myös ravinnosta saatavan rasvan laatu on parantunut, mutta ruokavalio sisältää edelleen tyydyttyneitä rasvahappoja selkeästi suositeltua enemmän. Ravitsemussuositusten mukaan kokonaisrasvansaannista saisi olla tyydyttyneitä rasvahappoja eli kovaa rasvaa noin kolmannes, mutta meillä määrä on yhä lähes puolet.

No comments: