1.4.10

Resepti sairaanhoitajalta

Eduskunta päättää pääsiäisen jälkeen sairaanhoitajien oikeudesta määrätä lääkkeitä. Oikeus niin sanottuun rajattuun lääkkeenmääräämiseen tulee terveyskeskuksessa työskentelevälle sairaanhoitajalle, joka on suorittanut lisäkoulutuksen. Sairaudet, joihin hoitaja saa lääkkeitä määrätä, on määritelty ja lääkkeet lueteltu asetuksessa. Lisäksi edellytetään terveyskeskuksen vastaavan lääkärin lupa toimintaan.
Samassa yhteydessä muutetaan terveyskeskusten kaikki sairaanhoitajakäynnit maksullisiksi. Maksu tulee olemaan noin 60-70 prosenttia lääkärikäynnin hinnasta.

Aivan varmasti on niin, että lääkäreiden työtä voidaan tehostaa. Olisiko kuitenkin paperityön vähentäminen ollut järjestettävissä ennen lääkkeidenmääräämisen laajentamista? Entä maksullisuuden laajennus? Suomi on jo nyt Euroopan suurimpien asiakasmaksujen perijöitä. On harmillista, jos kynnys asioida hoitajan luona nousee, kun lääkäriin on tunnetusti monen mielestä turha mennä ”tohtoria vaivaamaan”. Ajallisesti saatu säästö voi kostautua siinä, että potilas vihdoin tullessaan on jo vaikeammin hoidettava.

Olen ymmärtänyt, että taudinmääritys ja lääkkeiden yhteisvaikutusten arvioiminen on vaativaa. Lääkäri ei voi kirjoittaa reseptiä pitemmäksi aikaa kuin vuodeksi. Näin potilas pysyy seurannassa ja lääkkeen tarvetta ja määrää arvioidaan säännöllisin välein. Sairaanhoitajan oikeutta uusia resepti ei rajata laissa ajallisesti sen enempää eli vuosi voi seurata vuotta.

Asiantuntijat totesivat sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että esimerkiksi monet pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes edellyttävät useiden erikoisalojen laajaa hallintaa, jotta mahdolliset komplikaatiot voidaan ajoissa havaita. Lääkkeen määrääjän on seurattava potilaan tilaa kokonaisuutena ja harkittava, onko potilaan muussa lääkityksessä muutettavaa. Haluaako hoitaja todella tämän lisävastuun tai haluaako sitä ainakaan nykyisellä palkkatasolla?

Apteekeille uudesta tilanteesta tulee vaikea lain puutteellisuuden vuoksi. Apteekki huolehtii potilaiden turvallisuudesta tarkistamalla, että reseptin kirjoittajalla on ollut oikeus se kirjoittaa. Sairaanhoitajista tullaan merkitsemään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin tieto oikeudesta määrätä lääkkeitä. Sitä ei kuitenkaan kirjata, mitä lääkkeitä hoitajalla on oikeus reseptiin kirjoittaa. Yksittäisen sairaanhoitajan lääkelista riippuu hänen toimenkuvastaan ja hänelle määritellyistä tehtävistä. Terveyskeskuksen vastaava lääkäri nimeää ne lääkkeet, joita hoitajalla on oikeus määrätä. Tämä tieto vain ei ole apteekin saatavilla.

No comments: