28.11.09

Viikon varrelta

Osallistuin kuluneella viikolla kahteen seminaariin eduskunnan kansalaisinfossa. Toisessa käsiteltiin epäterveellisen ravinnon verotusta. Toinen tilaisuus koski lastensuojelua.

Veroseminaarissa sai kannatusta sokerivero virvoitusjuomaveron ja makeisveron sijaan. Niin saataisiin pois tietyt kummallisuudet ja teollisuutta kannustettaisiin vähentämään sokeria tuotteista.

Nyt esimerkiksi vichyvesi on virvoitusjuomaveron alainen. Miksi? Jos makeisvero tulee, ollaan ongelmissa xylitol-tuotteiden kanssa, joiden terveysvaikutukset on kiistattomasti osoitettu. Erikoista on sekin, jos sama tuote eri tavoin pakattuna ja kooltaan muutettuna on toisinaan makeinen ja toisinaan vaikkapa keksi. Näin olisi Suffeli - Fanipala -tapauksessa. Tuoreet marjat, hedelmät ja vihannekset olisivat selkeitä kevennettyyn verotukseen kuuluvia syötäviä. Valtiovarainministeriö ei kuulemma ehdi nyt sokeriveroon paneutua, sillä ensi syksynä on oltava valmista.

Toisessa seminaarissa jäi mietityttämään erityisesti se ilmiö, että huostaanotetuissa ja lastensuojeluasikkaiksi tulevissa on yhä enemmän teinejä. Lama-ajan lapset, voisi joukkoa kuvata. Olen kuullut kerrottavan myös, että moni nuori jää uusperheiden muodostuessa ylimääräiseksi. Uusiin perheisiin ei sovi yhtä aikaa murrosiän kapina ja vanhempien symbioosivaihe. Murheellista.

No comments: