12.3.09

Omin jaloin kouluun?

Olin eilen illalla kuuntelemassa yleisötilaisuutta Sastamalan kouluverkkoselvityksestä. Kyläkoulut ovat taas vasaran alla, koska tilanne on vakava taloudellisesti. Oppilasmäärä lakkautusuhan alla olevissa kouluissa ei ole vielä kriittisellä rajalla.

Opetusta valmistellessani kävin pitkästä aikaa selailemassa eduskunnan sivuja. Löysin oppitunnille sopivan esimerkin suullisesta kyselytunnista. Kysymyksessä Juhan Mieto peräsi lisää koululiikuntaa. MItä vastasikaan opetusministeri Virkkunen. "On tärkeää, että kunnat tiedostavat sen, että koulureitit tulisi suunnitella niin turvallisiksi, että lapset voisivat kävellä ja pyöräillä kouluun."

Sinänsä asiaa, mutta opetusministeri lienee tietoinen siitä, että tuhannet suomalaiset koululaiset ovat ensi syksynäkin siinä asemassa, että koulumatka pitenee yli itse kuljettavan rajan. Säästöt osuvat näin myös lasten kuntoon, kun lähikouluista luovutaan! Tässä asiassa ei paljon auta tieto siitä, että jossain lähikoulu on kymmenien kilometrien päässä. Pieni koululainen ei voi kulkea alle kymmenenkään kilometrin matkoja jalkaisin tai pyörällä.

No comments: