13.6.07

Metsäkeskustelua

Eduskunnassa käytiin tänään ajankohtaiskeskustelu metsäasioista lähinnä Venäjän puutullipäätöksen vuoksi. Jos Venäjä ei muuta päätöstään, kotimaiselle puulle on huutava tarve.

Yhä useampi metsänomistaja on kaupunkilainen ja kaikki eivät edes tiedä, missä perintöpalsta sijaitsee. Puukauppaan ryhtyminen edellyttää monessa tapauksessa asiantuntijan neuvontaa. Sitten löytyy "perinneisäntiä", jotka säästävät metsäänsä niin kauan, että se on puoliksi laho. Neuvonnalla ei saada mitään aikaan, mutta tämä hoitotapa tietenkin tukee metsien monimuotoisuutta.

Puolisoni laskeskeli metsää istuttaessaan, ettei puulla paljon rikastu. Tavallinen kuusentaimi maksaa noin 22 snt. Jos istuttaja on joku muu kuin omistaja, istutustaksa taimea kohti on 4-8 snt. Välillä taimikkoa raivataan kerran tai kaksi. Puuta ei tule myyntiin, mutta rahaa menee, jos vieras tekee työn. Raivaussahaan ja bensaan ja matkoihin pitää satsata. Vuosittain maksetaan metsänhoitomaksua, jolla ylläpidetään metsänhoitoyhdistyksiä.

Hehtaarille istutetusta 1800 rungosta noin 800 harvennetaan pois noin 30 vuoden päästä. Harvennuspuu myydään kuitupuuna, jota käytetään paperiteollisuuden raaka-aineena. Tukkipuusta saa tällä hetkellä hyvän hinnan, mutta kuitupuusta vain noin 22 euroa kuutiolta. Arvioidaan, että puuta saa harvennuksessa noin 70 mottia eli kuutiota hehtaarilta. Kolmenkymmenen vuoden odotuksella saa siis joka toista puuta kohti voittoa euron/puu. Loppujen hintaa katsotaan sitten 50-80 vuoden odotuksen jälkeen. Enpä kadehtisi perintöveron laskemisesta hyötyviä metsätalousyrittäjiä. Kysyy työtä ja rahaa ennenkuin ollaan saamassa mitään.

No comments: