28.6.09

Uutisointi on vaikeaa

Olen Kuntien eläkevakuutuksen valtuuskunnan jäsen ja siinä tehtävässä, kuten myös politiikassa aktiivisesti mukana olevana, seurannut huolestuneena julkista keskustelua. Vaalirahojen ja päätösvallan epäillään joutuneen vääriin kytköksiin.

Kuntien eläkevakuutus hoitaa merkittävää tehtävää kuntatyöntekijöiden eläkkeistä huolehtivana tahona. Lyhyen jäsenyyden aikana olen saanut hyvän kuvan sen toimintatavoista. Siksi olen halunnut, että valtuuskunnan kokousta aikaistettaisiin ja tekeillä olevien selvitysten tulosten pohjalta valtuuskunnalle annettaisiin mahdollisuus arvioida tilannetta. Normaalin kokousaikataulun mukaan seuraava kokouksemme on vasta loppusyksystä.

Olin pettynyt siitä, että Aamulehti kirjoitti siihen sävyyn, että haluan valtuuskunnan koolle ” selvittämään toimitusjohtaja Markku Kauppisen ja hallituksen puheenjohtaja Sampsa Katajan toimia vaalirahoitussotkussa”.

Puhelinhaastattelussa ilmaisin mielestäni selvästi sen, että vielä en näe selvitettyä syytä osoittaa heille epäluottamusta ja nyt kukaan ei voi tuosta kirjoitetusta oikeastaan päätellä muuta kuin, että en luota heihin. Kysymysten herääminen ei kuitenkaan tarkoita vielä epäluottamusta.

Asian olisi voinut ilmaista tarkemmin lähteen sanoman mukaisesti. Tätä on mielestäni juuri median väärä vaikuttaminen asioihin – haastateltava otetaan nukeksi puhumaan toimittajan hänen mielipiteikseen asettamia asioita. Näin isossa asiassa hienovireisyys olisi paikallaan selvitysten ollessa kesken. Kyseessä on samalla myös henkilöt, ihmiset, joiden elämään, työhön ja maineeseen uutisointi vaikuttaa.

1 comment:

Marjo Anttoora said...

Aamulehti reagoi palautteeseeni asiallisesti. Ammattilaisen mielestä ilmaisu oli neutraalia, itse luin herkemmin.
Marjo