24.8.07

KD naiset

Huomasin Tampereen rautatieasemalla junanvaihtoa odotellessani, että olin siihen saakka kulkenut rinnuksessani lappu Marjo Anttoora, Suomi, Finland. Helsingissä on tänään ja huomenna KD naisten pohjoismainen konferenssi. Erittäin kiinnostava oli ainakin alku.

Tervehdyspuhetta valmistellessani törmäsin mm seuraaviin tietoihin. Arviolta joka kuudes naisen kuolema johtuu Intiassa suoraan sukupuoleen kohdistuvasta syrjinnästä ja sen seurauksista. On sanottu, että tasa- arvon puute on yksi tappavimmista taudeista Etelä-Aasiassa.

Romanit saapuivat Ruotsi-Suomeen 1500-luvulla ja vasta yli 450 vuotta myöhemmin heidät alettiin Suomessa hyväksyä kansalliseksi vähemmistöksi.

Helsingin yliopistossa on tutkittu, että lihavien koulutettujen naisten palkka on jopa 30 % pienempi kuin vastaavasti koulutetuilla laihoilla naisilla, Miehillä lihavuus ei näytä vaikuttavan palkkatasoon.

20.8.07

Lähiruokaa.

Lähiruokaa tänään, kantarellipiirakkaa ja kauraomenapaistosta vaniljakastikkeella.
Suosittele, että menet metsään ja pyydät naapurilta omppoja, jos ei sinulla ole omaa puuta!

17.8.07

Arkea

Käsivarret kihelmöivät nokkosen jälkiä. Olen kiskonut niitä jo niin paljon, että Andersenin sadun siskon tavoin riittäisi paidaksi ainakin yhdelle joutseneksi muuttuneelle veljelle. Trimmeri soi ja harava heilui iltapuhteiksi. Istuimme koko perheellä kahvi/limpparipöytään ensimmäisen kouluviikon kunniaksi.

Työpäivä sisälsi tänään mm. ylivelkaantuneiden aseman pohdintaa. Olisi pitänyt lähteä Helsinkiin, mutta ei onnistunut. Ensi viikolla kolme päivää lähityöskentelyä.

15.8.07

Nuori ja silti vanha

Koti on hiljainen. Lapset lähtivät aitan edestä hetki sitten kouluun, esikoinen bussipysäkille jo aikaisemmin. Elämä on merkillistä. Niin vähän aikaa sitten itse odotin syksyn ensimmäisiä koulupäiviä, uusia oppilaita ja opettajia, kaikkea sitä iloista, mitä kouluun liittyy. Nyt olen murrosikäisen äiti ja ihan lapsellinen itse.
On hassua huomata, kuinka ihminen sisällään pysyy niin itsenään vaikka ulkokuori rapistuu.

Vaikka moni asia oli vaikea ja raskaskin, toivoisin toisaalta voivani palata taaksepäin. En ole kriisissä, mutta sittenkin. Kuinka 37 vuotta, melkein 38 voi tuntua niin paljolta ja ennenkaikkea kuullostaa paljolta. On ikävä nuoruuteen.

11.8.07

Kyykkää

Pelasin tänään ensimmäistä kertaa eläessäni kyykkää. Se oli yllättävän vaikeaa. Voimat riittivät, mutta sihti oli perin heikko.
KD:n kolmen piirin kesäkokouksessa tulimme Pirkanmaan piirin joukkueella toiseksi. Virkistävä päivä ja innostava. Kiitos kihniöläisille!

9.8.07

Onnea matkaan Annika

Tänään uutisoidaan, että ex-puoluesihteerimme loikkasi Kokoomukseen. Loikkasi, koska hänen mielestään KD junnaa paikallaan pohtimassa arvojen kristillisyyttä eikä tee varsinaista politiikkaa. Kyseenalaistan tämän perustelun jo pelkästään oman avustajan tehtäväni valossa. Puheenjohtajan avustajana en työkseni määrittele arvoja ja pohdi uskonnollisia kysymyksiä vaan valmistelen valtiopäivätoimia ja teen päivän politiikkaan liittyvää selvitystyötä.

Välillä on vaikea jaksaa pienessä puolueessa varsinkin, kun kyseessä on KD, jonka kannattajalle ei ole luvassa mediaseksikästä leimaa. Kokoomus näyttää monen mielestä paljon paremmalta vaikka naistenlehtien haastatteluissa. Suoraan sanottuna en usko, että meillä on suurten puolueiden joukkoon asiaa ellemme muutu hajuttomiksi ja mauttomiksi. Ja sitten onkin jo sama mihin joukkoon liitytään.

Kokoomuksella on ennenkin ollut käyttöä KD:ssa kouliintuneille poliitikoille. Toivotan Annikalle onnea jatkoon. Hän on osaava nainen. Parempi kuva olisi jäänyt, jos siirtyminen toiseen puolueeseen olisi tapahtunut vähemmällä "oman pesän" kritiikillä.

6.8.07

Miksi?

Tuoreiden radiouutisten mukaan aborttien määrä on Turun ja Kuopion yliopistosairaaloissa kasvanut. Toimenpiteen myöntämisen syy on useimmiten sosiaalinen. Haastateltu ylilääkäri totesi vähän kyseenalaistaen, onko kyseessä todellinen sosiaalinen peruste. Hänen mielestään taustalta kuultaa: ” että tähän elämäntilanteeseen ei nyt ole kiva, että lapsi syntyy.”

Samaan aikaan suomalaiset parit odottavat yhä pitenevissä jonoissa munasolun luovuttajaa. Luovuttajien määrää vähentää se, että luovuttajan tiedot tallennetaan.

Nämä asiat ovat herkkiä, eikä yksioikoisia ratkaisuja ole olemassa. Silti en voi olla ihmettelemättä sitä, että samaan aikaan suomalaisten naisten kehoista poistetaan lapsia, joita ei ole ”kiva” saada ja toisaalla jonotetaan hedelmöityshoitoihin tai adoptiota ulkomailta. Onko helpompaa luopua lapsesta ottamalla häneltä elämä kuin antamalla hänet toivovalle?

Lapsettomuus lisääntyy aivan varmasti osin siksi, että vapaata nuoruusikää venytetään ja sitten käynnistellään uraa ohi luonnollisen hedelmällisyysiän. Ihminen ei voi vaikuttaa kaikkeen.

5.8.07

Tuulisähköä öljyvanoilla

Tänään taas kerran ihmettelin tuulimyllyjä, joiden kylkiin on levähtänyt koneistoöljyt. Paikka on luonnollisesti meren rannassa, tuulisella penkalla. Onkohan kukaan tutkinut, kuinka palkon nuo ekomyllyt jauhavat veteen öljyä!

Ihana lepopäivä muuten. Nautin tosin jumalanpalveluksen lisäksi vähän fyysisemmästäkin hommasta. Raiva -raivausvesuri antoi kyytiä mökkipihan pusikoille. Nyt on rakko kämmenessä. Eilen meni maalisutin varressa pitkä päivä - ensin ripoja, sitten ihan seinää. Huojuvat telineet vähän kauhistuttivat, mutta pysyivät pystyssä. Lepakkoparka pakeni kolostaan kesken kirkkaan päivän, kun kopistelimme seinää.

3.8.07

En halua vanheta!

Luettuani työssä useita vanhustenhoitoa koskevia kertomuksia en mitenkään jaksa ymmärtää, ettei hoitotyöhön ohjata enempää resursseja. Kauhukertomukset pissavaipoissa harhailevista vanhuksista luovat oivaa maaperää eutanasiankin hyväksymiselle. Kuka haluaa elää sellaista elämää? Varmuuden vuoksi totean, että en hyväksy eutanasiaa.

Aamulehdessä keskustelu hoitajien palkoista laajeni pian eri alojen keskinäiseen valitusvirteen siitä, kuinka asema on huonompi kuin toisilla. On paljon pienipalkkaisia, jotka ansaitsisivat varmasti enemmän kuin nyt saavat. Mielestäni itsekin olisin kahdella akateemisella tutkinnolla ja tässä työssä edes keskimääräisen palkkatason tienannut. Silti pysyn mieluusti tässä, jos se voi auttaa siihen, että hoitajia saadaan lisää! NO, ehkä päätöksentekijänä voisi vaikuttaa enemmän.

Valtion on annettava puolestaan kunnille lisäresursseja, että hoitajia voidaan palkata sittenkin, kun hintalappu on suurempi. Olen varma, että vanhusten hoitoon satsaaminen tuo meille myös paljon hyvää.

Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että kauan eläisit ja menestyisit maan päällä!

1.8.07

Alkoholivero nousee

Loma ja kirjoitustauko ovat ohitse. Kesä toivottavasti ei. Joskus tuntuu, että politiikka on kuin saippuasarjat. Voit olla seuraamatta tapahtumia pitkään ja kun taas palaat, pääset helposti kiinni juoneen. Niin vähän on tapahtunut tauon aikana.

Elokuun alkajaisiksi valtiovarainministeriö ilmoittaa, että väkevien alkoholijuomien veroa orotetaan ensi vuoden alusta 15 % ja mietojen veroa 10 %.

Päihdealan asiantuntijoiden mukaan vasta 20 prosentin korotus vaikuttaa merkitsevästi alkoholin kulutukseen ja vähentää haittoja. Vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa tälläkin päätöksellä kerätä ottaa lupauspisteet kotiin eikä vähentää alkoholin haittavaikutuksia. Toivottavasti valtiovarainministeriö aiempien kaavailujensa mukaan pitää vain tuumaustauon ja tarkkailee vaikutusta viinarallin kiihtymiseen ennen uutta korotusta.

Kun myös Viro korottaa alkoholiverotustaan, jäänee ralli väliin. Ilmeisesti on niin, että veron alennus lisäsi lähinnä niiden juomista, jotka olivat jo ennestään suurkuluttajia ja jotka rallaavat lähinnä puiston ja Alkon väliä.